top of page

Lastovo

Obožavam ovaj otok i preporučam svima da barem jedan put dođu.

Otok je poznat po mletačkoj arhitekturi iz 15. i 16. stoljeća. Veliki je broj crkava relativno male veličine, što svjedoči o dugogodišnjoj rimskokatoličkoj tradiciji otoka. Glavni kulturni događaj je Poklada, ili karneval. Otok se u velikoj mjeri oslanja na svoje prirodno okruženje kako bi privukao turiste svake sezone. Godine 2006. hrvatska vlada je otok i njegovo otočje učinila parkom prirode.

M.A.

Lastovo je predivan otok na kojem ćeš se uvijek osjećati sigurno. Doživljaji provedeni na njemu će vam ostati u sjećanju i u srcu, a najbolje je kad ste na njemu odrasli. Družite se s djecom koja su tamo zapela s vama, daleko od smogova grada i buke automobila. Odrastete znajući što je polje, ribanje i rad te zajedništvo koje povezuju običaji. Mislim da je život na Lastovu veliko bogatstvo koje zauvijek trebamo čuvati.

A.J.  

Lastovo je puno malih otočića, crkvica i polja. Velika zanimljivost Lastova je Poklad, čiju legendu će Vam s ponosom ispričati svaki Lastovac. Tijekom ljeta se održavaju kulturne večeri. Na folklornim večerima Lastovci i Lastovke izvode ples Lastovsko kolo u narodnim nošnjama. Ubli možete razgledati ostatke starokršćanske bazilike sv. Petra. U mjestu možete razgledati glavnu crkvu sv. Kuzme i Damjana, Knežev dvor i pogotovo morate obratiti pažnju na Lastovske fumare. U Skrivenoj Luci (Portorusu) nalazi se svjetionik Struga. Na Lastovu se posebno uživa u vinu, maslinovu ulju i mirisima ljekovitog bilja.

I.L.

Lijep otok. Bez puno čejadi i svatko poznaje svakoga. Sjajne plaže i miran i lagaaaani život.

L.J.

Lastovo je otok s puno perspektiva koji su jedan od razloga većeg dolaska turista. Na otoku sam proveo cijelo svoje djetinjstvo, tradicije(Poklad) i festivali su jedan od glavnih razloga zašto ja nigdje drugo ne bi htio provesti svoje djetinjstvo. Otok je pun raznih i čistih uvala koji privlače svakakve turiste.

T.A.

To je lijepi i mali otočić na kojem ne živi previše ljudi. Na Lastovu ima više kuća nego što ima stanovnika, ali bilo tko od ljudi koji žive na ovome otoku pristojno se pozdravljaju i uljudno razgovaraju.Drago mi je to kakve sam ljude upoznao ovdje i to što sam upoznao puno ljepote ovoga otoka. Volim ovaj otok iako mi ponekad zasmetaju stvari koje se jako teško mogu promijeniti.

V.P.P.

Otok je mal i veoma tajnovit. Kad ga vidite iz daleka odmah pomislite da nema ništa zanimljivo no pogled vara tek kad vidite tako zvani Lastovski podvodni svijet uvijek će te se htjeti vratiti no ovaj otok ima i drugo ime Otok Kristalnih zvijezda.

J.K.

Udaljen, ali čaroban – otok Lastovo ima jedinstven arhipelag u kojem će uživati svaki zaljubljenik u more. Osim prirodnog i kulturnog bogatstva, očekuje vas i raznolika gastronomska ponuda – od srdjela na ražnju, čumula, brodeta, i ‘’lonza’’ do krokanta i biškota, a sve to uz čašu domaćeg vina i rakije.

N.S.

bottom of page